Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑΛΕΥΡΙΑ - ΜΙΣΟΚΟΦΤΗ

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑΛΕΥΡΙΑ - ΜΙΣΟΚΟΦΤΗ είναι μια παραδοσιακή συμιακή συνταγή 
Καλοκαίρι στη Σύμη χωρίς μισοκοφτή δε γίνεται!Η μισοκοφτή είναι μια απαλή κρέμα που μοιάζει πολύ με την μουσταλευριά αλλά γίνεται με χύμο από ώριμα κατακόκκινα φραγκόσυκα.Το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες και με πολλά θρεπτικά συστατικά.¨Εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βηταμίνη C αλλά και σε χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και ιδικά μαγνήσιο.Γι΄αυτό τον λόγο, ζήτησα από την Συμιακιά μητέρα  μου.


ΥΛΙΚΑ
  • 2 κιλά ώριμα φραγκόσυκα
  • 7 φλιτζάνια νερό
  • 1/2 μισό φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι κορν φλαούρ
  • 2 γαρίφαλα κοπανισμένα 
  • Κανέλα κεϋλάνης για πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • Λίγα καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε σε τρυπητό σκεύος τα φραγκόσυκα με άφθονο νερό για να φύγουν τα πολλά αγκάθια. Κόβετε τις άκρες τους, τα χαράζετε οριζόντια και τα καθαρίζετε.

2.Βράζετε καλά τα φραγκόσυκα σε μπόλικο νερό, που τα σκεπάζει. Μόλις βράσουν τα βάζετε σε ένα τρυπητό και τα πολτοποιείτε.Περνάτε το ζωμό από ένα λεπτό τουλουπάνι.

3.Αδειάζετε το φιλτραρισμένο ζωμό σε μία κατσαρόλα.

4.Διαλύετε το κορν φλαουρ σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό.Προσθέτετε τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και το κορν φλαουρ.

5.Υπολογίζετε οτι για κάθε 7 φλιτζάνια ζωμό θέλετε ένα φλιτζάνι κορν φλαουρ.

6. Ανακατέψτε στη συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει η κρέμα

7. Μοιράζετε την κρέμα σε μικρά μπολ ή σε ένα μεγάλο




8. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ξηρούς καρπούς της επιλογής μας

       


    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!

                          




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχαγγελοι Μιχαήλ Σύμης

Στο νησί μας, τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι ασχολούνταν με την αλιεία,γεωργία,κτηνοτροφία και είχες πολλούς ψαράδες.Οι ψαράδες στο πρόσωπο του...