Μιχαήλ Ρουκουνίωτης
Το αιωνόβιο φρουριακό μοναστήρι της Σύμης γιορτάζει τον Αρχάγγελο της
Το Μοναστήρι βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού, τέσσερα χιλιόμετρα από το Χωριό και είναι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ Ταξιάρχη. Βρίσκεται στον δρόμο προς την ιερά μονή του Πανορμίτη.
Μπαίνοντας ο επισκέπτης στον περίβολο της μονής, εντυπωσιάζεται με το ψηλό ομπρελόσχημο κυπαρίσσι που την κοσμεί.
Η Μονή στο παρελθόν υπήρξε Πατριαρχικό Σταυροπήγιο. Αποτελείται από δύο ναούς με έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, τον παλιό, τον κάτω ναό, ο οποίος έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 15ου αιώνα και το νέο ή πάνω ναό ο οποίος επίσης έχει αξιόλογη τοιχογράφηση.
Πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου, γίνεται πανηγύρι κοντά στο μεγάλο κυπαρίσσι της αυλής. Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι υπάρχουν δυο κυπαρίσσια μαζί ενωμένα ένα αρσενικό κ ένα θηλυκό.
Η Σταυροπηγιακή Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη έχει πατριδωνυμικό επίθετο από το μικροτοπωνύμιο τα Ρουκουνά ή Ρούκουνα (ενν. κτήματα, όπου κτίστηκε η Μονή) + πατριδων. επίθημα - ιώτης] ή απλά Μιχαήλης, βρίσκεται στην περιοχή Μέσα Νημοράκι στην Έρεικα της Σύμης
Η μεγάλη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη που βρίσκετε στην Μονή είναι έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Ζωγράφος του είναι ο Στελιανός Γενίτης του Ιωάννου και σε όποιο σημείο του Ιερού Ναού και αν καθίσεις ο Αρχάγγελος σε κοιτάει στα μάτια.
Ιστορία του κυπαρίσσου ή και μύθος
Πριν 800 χρονιά έμενε στο μοναστήρι ένας πατέρας με το γιο του και ήρθε για επίσκεψη ένα κορίτσι στο μοναστήρι, το αγόρι την επομένη μέρα το αγόρι κατέβηκε στο γιαλό και την ξανά είδε. Άρχισαν να κάνουν παρέα και κατέληξαν ζευγάρι, αυτό όμως δεν άρεσε στο πατέρα του αγοριού και προσπαθούσε να τους χωρίσει με κάθε τρόπο.
Μια μέρα ο γιος ήθελε να πάει στο γιαλό στο κορίτσι του, ο πατέρας του όμως δεν τον άφηνε και για να μην μπορέσει να συναντηθεί με το κορίτσι του, του έριξε ποντικοφάρμακο πιστεύοντας ότι θα ζαλιστεί και δεν θα μπορεί να πάει στη συνάντηση τους. Όμως το παιδί πέθανε και ο πατέρας πανικόβλητος τον έθαψε έξω από τη μονή βάζοντας πάνω ένα αρσενικό κυπαρίσσι. Η κοπέλα του περίμενε το αγόρι για ώρα και καθώς έβλεπε ότι δεν είχε έρθει στο ραντεβού τους, άρχισε να ανησυχεί. Μετά από δυο μέρες αφού δεν είχε καμιά επικοινωνία με το αγόρι της αποφάσισε να πάει στην μονή για να δει τι έγινε. Αυτό ήταν δύσκολο γιατί δεν είχαν μεταφορικά μέσα εκείνη την εποχή, έπρεπε να πάει με τα ποδιά και να περπατήσει 4 ώρες και άλλες τόσες για να επιστρέψει σπίτι της.
Όταν έφτασε, λοιπόν, στη μονή βρήκε τον πατέρα του αγοριού και τον ρώτησε που είναι ο γιος του και ο πατέρας προκειμένου να μην αποκαλυφθεί, είπε ψέματα ότι ο γιος του είναι στα χωράφια και ότι δε θέλει να τη ξανά δει γι’ αυτό και δε πήγε στο ραντεβού τους. Όταν όμως βγήκε από το μοναστήρι, πέρασε διπλά από το κυπαρίσσι, άκουσε τη φωνή του αγοριού της να της λέει <<εδώ είμαι>>. Η κοπέλα άρχισε το σκάψιμο με τα χεριά χωρίς δεύτερη σκέψη και βρήκε το αγόρι της νεκρό. Η κοπέλα μόλις αντίκρισε την εικόνα του νεκρού αγοριού της, μη μπορώντας να αποδεχτεί τη κατάσταση αυτή, αυτοκτόνησε και θάφτηκαν διπλά, εκείνη όμως με ένα θηλυκό κυπαρίσσι. Τέλος, με το πέρασμα τον χρονών, τα δυο κυπαρίσσια αυτά ενώθηκαν και έχουν αυτή τη μορφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου