Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Νησίδα Σεσκλί

Νησίδα Σεσκλί
Έχει και άλλες ονομασίες όπως Σέσκλιο, Σέσκλο, ή η Σεσκλι είναι νησίδα των Δωδεκανήσων.
Βρίσκεται νότια της Σύμης σε μικρή απόσταση απ' αυτή.Η έκταση του νησιού αυτού είναι 1,80 τ.χλμ και δεν είναι κατοικήσιμη.Ανήκει στον δήμο Σύμης
Στην αρχαιότητα το νησάκι αυτό ονομαζόταν Τεύτλουσα, ονομασία που προήλθε με σταδιακή παραφθορά η τωρινή ονομασία του νησιού.
Το νησάκι, όπως και ολόκληρη η Συμη και οι νησίδες που βρίσκονται γύρω από τη Συμη είναι ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Κατά την αρχαιότητα, ανοιχτά του νησιού Σεσκλί υπήρξε ναυμαχία ανάμεσα σε Σπαρτιάτες και Αθηναίους με τους πρώτους να κερδίζουν και σε ανάμνηση της νίκης τους να κάνουν μνημείο στην θέση ποντικόκάστρο της Σύμης.

Στο δρόμο προς Μαραθούντα και πριν φτάσουμε στον Πανορμίτη συναντάτε στα αριστερά το Σεσκλί.
Είναι εύφορο νησί με συκιές, αμπέλια και άλλα οπωροφόρα, άφθονο νερό και κυνήγι.
Στο νησάκι αυτό υπάρχουν πολλές πέρδικες, όπως και σε ολόκληρη την Σύμη, κάτι για το οποίο φημίζονταν από την αρχαιότητα μέχρι και τώρα .
Στο Σεσκλί βρίσκεται και το εκκλησάκι του Απόστολου Παύλου που εκεί βρέθηκε μετά από μια θαλασσοταραχή την διάρκεια που ταξίδευε από Μικρά Ασία προς την Ρόδο.
Η αλήθεια είναι πως γύρω από την Σύμη υπάρχουν πολλές νησίδες οι οποίες δεν κατοικούσε κανένας και είναι ακατοίκητες.
Είναι ιδανικές για μονοήμερες εκδρομές με καϊκάκι ή σκάφος. Ξεχωρίζει όμως η νησίδα που υπάρχει και λέγεται Σεσκλι.
Το Σεσκλί είναι νησάκι-παράδεισος που αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για μικρές εκδρομές και θαλάσσια εξερεύνηση, λόγω του βυθού του και των υπέροχων νερών του.
Η χρυσή-ροζ άμμος, εναλλάσσεται με χοντρό λευκό βότσαλο και στον διάφανο βυθό του θα έχεις την ευκαιρία να δεις ακόμα και με γυμνό μάτι ψάρια, σαλάχια και δελφίνια να κολυμπούν δίπλα σου.
Δεν θα βρεις ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι ανοργάνωτη, τα αλμυρίκια όμως θα φτάσουν και θα περισσέψουν για τη σκιά που
Θα χρειαστείς, το πιθανότερο είναι όμως να μη μπορείς να βγεις από το νερό όση ώρα θα βρίσκεσαι εκεί.
Οι χρωματισμοί της θάλασσας παίρνουν όσες αποχρώσεις έχεις δει στις πιο ωραίες παραλίες που έχεις κολυμπήσει, ανάλογα με την σύσταση του βυθού σε κάθε μέρος του και το τοπίο όσο πέφτει ο ήλιος γίνεται όλο και πιο εξωτικό.
Το Σεσκλί διατηρείται ως αρχαιολογικός χώρος και είναι ο λόγος που δεν είναι κατοικήσιμο νησί και δεν χτίζονται σπίτια, μιας και πολλοί ήθελαν για ησυχαστήριο αλλά οι προσπάθειες ήταν μάταιες.
Αν βρεθείς στην Σύμη σε καλοκαιρινή περίοδο, μπες στο καραβάκι για το Σεσκλί 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχαγγελοι Μιχαήλ Σύμης

Στο νησί μας, τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι ασχολούνταν με την αλιεία,γεωργία,κτηνοτροφία και είχες πολλούς ψαράδες.Οι ψαράδες στο πρόσωπο του...