Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ποντικόκαστρο

Στην Σύμη στην περιοχή Μύλοι υπάρχει ένα κάστρο που μοιάζει σαν Μύλος γιατί είναι ένα κυκλικό πέτρινο κτίσμα.Το Ποντικόκαστρο οι Συμιακοί ονομάζουν ¨τάφο του Νηρέα¨μετά από μια ναυμαχία που είχε γίνει ανάμεσα σε Σπαρτιάτες και Αθηναίους στη Σύμη και έτσι έγινε το το Ποντικόκαστρο. Για να πάμε εκεί ανηφορίζουμε τα σκαλοπάτια της Καλής Στράτας που ενώνει τον Γιαλό με το Χωριό θα το δείτε πριν τους μύλους.Ακόμη μπορείτε να πάτε και με το αυτοκίνητό σας ή το μηχανάκι σας. 







Άγιος Γεώργιος ΔΡΑΚΟΎΝΤΑΣ

 Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκετε στον δρόμο προς την Δρακούντα από το εμποριό ή από την ανηφόρα του Αγίου Νεκταρίου. 
Το   θαύμα του είναι η Δρακοκτονία για αυτό πήρε το όνομα του. Σύμφωνα με την παράδοση, στα περίχωρα της Κυρήνης, περιοχή της σημερινής Λιβύης, υπήρχε ένας δράκος που παραφύλαγε σε μια πηγή και εμπόδιζε την ύδρευση του χωριού, ενω κατέτρωγε τους περαστικούς. Ο Θεός έστειλε τον Αϊ Γιώργη για να πολεμήσει τον δράκο και τον σκότωσε.Στο χωριό αυτό ήταν όλοι ειδωλολάτρες και μετά από το θαύμα έγιναν όλοι χριστιανοί.
Στο δρόμο για τον 'Αι Γιώργη υπάρχουν κάποιες πέτρες που αν τις παρατηρήσεις καλά φαίνονται σαν μνημείο και φημολογείται ότι εκεί είναι θαμμένος ο δράκος. Η περιοχή εκεί έχει πάρα πολλά φίδια δηλητηριώδεις και γιαυτό ονομάστηκε Δρακούντα. Παλιότερα μένανε εκεί και οι λεπροί όπου ντυθήκανε δράκοι και τους βάλανε στις σπηλιές για να μην κολάνε. Υπάρχει και μια σπηλιά δίπλα στο Σεσκλί όπου μετέφεραν τους λεπρούς για να μην κολλήσει λέπρα το υπόλοιπο νησί.






Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Δισάλωνας

Ο Άγιος  Γεώργιος Δυσάλωνας αυτή είναι η μοναδική παράλια στον κόσμο με βράχο 300 μέτρων που ορθώνεται πίσω από αυτήν !


Είναι από τις ποιο ωραίες παραλίες στην Σύμη και αν έρθετε θα σας πρότεινα να πάτε !!!!          όμως για να πάτε εκεί πρέπει να πάρετε βάρκα από το λιμάνι του Γιαλού ή να ενοικιάσετε.

Η παράλια πίρε το όνομα της από το εκκλησάκι του Άγιου Γεωργίου που το όνομα Δυσαλωνασα σημαίνει δυσπρόσιτος

Το μόνο αρνητικό που έχει η παράλια είναι ότι πρέπει να οργανωθείτε κατάλληλα γιατί δεν υπάρχει κάτι(ούτε νερό ούτε φαγητό)!

Νησίδα Νίμος

 Η νησίδα Νίμος είναι η νησίδα Ύμος των αρχαίων Ελλήνων. Βρίσκεται στα Δωδεκάνησα,στο βόρειο άκρο της Σύμης,από την οποία χωρίζεται από ένα στενό πέρασμα, το Διαπόρι. Επάνω στη νησίδα βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγία της Υπακοής που γιορτάζει στις 24 Αυγούστου.Εκείνη την ημέρα πολλοί επισκέπτονται την εκκλησία για να προσκυνήσουν και για να βοηθήσουν στην οργάνωση της πανήγυρης που διοργανώνεται εκεί το βράδυ.Στη νησίδα μπορείτε να φτάσετε με καΐκι και να κάνετε το μπάνιο σας στην βοτσαλωτή παραλία. Είναι ακατοίκητη και έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος,από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.





Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Βέργες

Οι βέργες τα χρησιμοποιούσαμε παλιότερα για να παγιδεύσουν τα πουλάκια επειδή πεινούσε ο κόσμος κατασκεύαζε τις βέργες για να πιάσουν πουλάκια και να τα φάνε(στήνανε τις βέργες πάνω σε θάμνους ή δέντρα και πιάνανε τα πουλάκια). Στις μέρες μας αυτό το είδος του κυνηγιού θεωρείται παράνομο και απαγορευτικό. 

Τα υλικά για να κατασκευάσουμε τις βέργες είναι :Μεξαξι,μέλι,γλυκερίνη,τσιγκο και ανακάτεμα και να της δει ο ήλιος για 3-4 μέρες.

Έπειτα  βάζεις αυτά τα υλικά σε έναν κουβά και τα ανακατεύεις με το χέρι για 1 ώρα.

Και μετά κόβεις καλάμια από ελιά δέντρο και τα βάζεις το μείγμα πάνω στα ξυλάκια.

Μεξαξι είναι ένα είδος δέντρου που βγάζει πορτοκάλι μπιλακια είναι σαν φοίνικας.




    

ΜΑΡΑΘΟΥΝΤΑ

Η παραλία  Μαραθούντα είναι μία από τις ομρφότερες παραλίες του νησιού της Σύμης. Φημίζεται για τα καθαρά, καταγάλανα νερά της και τη γαλήνη που αποπνέει στους επισκέπτες της. Φτάνοντας στο λιμάνι του Γιαλού κάποιος μπορεί να πάρει τον κεντρικό δρόμο και να κατευθυνθεί προς την παραλία Μαραθούντα με κάποιο όχημα. Κάποιος άλλος τρόπος πρόσβασης για να πας στην παραλία είναι κάποιο καραβάκι όπου αυτό μπορείς να το βρεις κάτω στο Γιαλό στο λιμάνι. Λόγω του ότι έχει πολύ καθαρά νερά και προσφέρει εντυπωσιακή θέα του βυθού σε αυτούς που λατρεύουν την θάλασσα και τις καταδύσεις. Στην παραλία μπορείτε να βρείτε μια ταβέρνα με εξαιρετικό φαγητό και αναψυκτικά και μια καφετέρια όπου μπορείς να απολαύσεις εκεί τον καφέ σου. Επίσης, για όσους θελήσουν να παραμείνουν για μια βραδιά ή για κάποιο διάστημα εκεί έχει και 2 καταλύματα. Η πιο ιδανική περίοδος για να επισκεφτείτε την παραλία είναι το καλοκαίρι όπου υπάρχει τουριστική κίνηση στο νησί και μεγαλύτερη ευκολία πρόσβασης. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και τις κατσίκες όπου βρίσκονται εκεί και πολλές φορές παίρνουν τα φαγητά από τις τσάντες των τουριστών και φεύγουν.






Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑΛΕΥΡΙΑ - ΜΙΣΟΚΟΦΤΗ

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑΛΕΥΡΙΑ - ΜΙΣΟΚΟΦΤΗ είναι μια παραδοσιακή συμιακή συνταγή 
Καλοκαίρι στη Σύμη χωρίς μισοκοφτή δε γίνεται!Η μισοκοφτή είναι μια απαλή κρέμα που μοιάζει πολύ με την μουσταλευριά αλλά γίνεται με χύμο από ώριμα κατακόκκινα φραγκόσυκα.Το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες και με πολλά θρεπτικά συστατικά.¨Εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βηταμίνη C αλλά και σε χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και ιδικά μαγνήσιο.Γι΄αυτό τον λόγο, ζήτησα από την Συμιακιά μητέρα  μου.


ΥΛΙΚΑ
  • 2 κιλά ώριμα φραγκόσυκα
  • 7 φλιτζάνια νερό
  • 1/2 μισό φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι κορν φλαούρ
  • 2 γαρίφαλα κοπανισμένα 
  • Κανέλα κεϋλάνης για πασπάλισμα (προαιρετικά)
  • Λίγα καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Πλένετε σε τρυπητό σκεύος τα φραγκόσυκα με άφθονο νερό για να φύγουν τα πολλά αγκάθια. Κόβετε τις άκρες τους, τα χαράζετε οριζόντια και τα καθαρίζετε.

2.Βράζετε καλά τα φραγκόσυκα σε μπόλικο νερό, που τα σκεπάζει. Μόλις βράσουν τα βάζετε σε ένα τρυπητό και τα πολτοποιείτε.Περνάτε το ζωμό από ένα λεπτό τουλουπάνι.

3.Αδειάζετε το φιλτραρισμένο ζωμό σε μία κατσαρόλα.

4.Διαλύετε το κορν φλαουρ σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό.Προσθέτετε τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και το κορν φλαουρ.

5.Υπολογίζετε οτι για κάθε 7 φλιτζάνια ζωμό θέλετε ένα φλιτζάνι κορν φλαουρ.

6. Ανακατέψτε στη συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει η κρέμα

7. Μοιράζετε την κρέμα σε μικρά μπολ ή σε ένα μεγάλο




8. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ξηρούς καρπούς της επιλογής μας

       


    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!

                          




Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Νησίδα Σεσκλί

Νησίδα Σεσκλί
Έχει και άλλες ονομασίες όπως Σέσκλιο, Σέσκλο, ή η Σεσκλι είναι νησίδα των Δωδεκανήσων.
Βρίσκεται νότια της Σύμης σε μικρή απόσταση απ' αυτή.Η έκταση του νησιού αυτού είναι 1,80 τ.χλμ και δεν είναι κατοικήσιμη.Ανήκει στον δήμο Σύμης
Στην αρχαιότητα το νησάκι αυτό ονομαζόταν Τεύτλουσα, ονομασία που προήλθε με σταδιακή παραφθορά η τωρινή ονομασία του νησιού.
Το νησάκι, όπως και ολόκληρη η Συμη και οι νησίδες που βρίσκονται γύρω από τη Συμη είναι ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Κατά την αρχαιότητα, ανοιχτά του νησιού Σεσκλί υπήρξε ναυμαχία ανάμεσα σε Σπαρτιάτες και Αθηναίους με τους πρώτους να κερδίζουν και σε ανάμνηση της νίκης τους να κάνουν μνημείο στην θέση ποντικόκάστρο της Σύμης.

Στο δρόμο προς Μαραθούντα και πριν φτάσουμε στον Πανορμίτη συναντάτε στα αριστερά το Σεσκλί.
Είναι εύφορο νησί με συκιές, αμπέλια και άλλα οπωροφόρα, άφθονο νερό και κυνήγι.
Στο νησάκι αυτό υπάρχουν πολλές πέρδικες, όπως και σε ολόκληρη την Σύμη, κάτι για το οποίο φημίζονταν από την αρχαιότητα μέχρι και τώρα .
Στο Σεσκλί βρίσκεται και το εκκλησάκι του Απόστολου Παύλου που εκεί βρέθηκε μετά από μια θαλασσοταραχή την διάρκεια που ταξίδευε από Μικρά Ασία προς την Ρόδο.
Η αλήθεια είναι πως γύρω από την Σύμη υπάρχουν πολλές νησίδες οι οποίες δεν κατοικούσε κανένας και είναι ακατοίκητες.
Είναι ιδανικές για μονοήμερες εκδρομές με καϊκάκι ή σκάφος. Ξεχωρίζει όμως η νησίδα που υπάρχει και λέγεται Σεσκλι.
Το Σεσκλί είναι νησάκι-παράδεισος που αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για μικρές εκδρομές και θαλάσσια εξερεύνηση, λόγω του βυθού του και των υπέροχων νερών του.
Η χρυσή-ροζ άμμος, εναλλάσσεται με χοντρό λευκό βότσαλο και στον διάφανο βυθό του θα έχεις την ευκαιρία να δεις ακόμα και με γυμνό μάτι ψάρια, σαλάχια και δελφίνια να κολυμπούν δίπλα σου.
Δεν θα βρεις ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι ανοργάνωτη, τα αλμυρίκια όμως θα φτάσουν και θα περισσέψουν για τη σκιά που
Θα χρειαστείς, το πιθανότερο είναι όμως να μη μπορείς να βγεις από το νερό όση ώρα θα βρίσκεσαι εκεί.
Οι χρωματισμοί της θάλασσας παίρνουν όσες αποχρώσεις έχεις δει στις πιο ωραίες παραλίες που έχεις κολυμπήσει, ανάλογα με την σύσταση του βυθού σε κάθε μέρος του και το τοπίο όσο πέφτει ο ήλιος γίνεται όλο και πιο εξωτικό.
Το Σεσκλί διατηρείται ως αρχαιολογικός χώρος και είναι ο λόγος που δεν είναι κατοικήσιμο νησί και δεν χτίζονται σπίτια, μιας και πολλοί ήθελαν για ησυχαστήριο αλλά οι προσπάθειες ήταν μάταιες.
Αν βρεθείς στην Σύμη σε καλοκαιρινή περίοδο, μπες στο καραβάκι για το Σεσκλί 




Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Α.Ο.Σύμης


 
Ο Α. Ο. Σύμης ιδρύθηκε το 1989 και έχει γαλαζοκίτρινα χρώματα στις φανέλες της και έχει το γήπεδο της στο Πέδι.Όλα τα χρόνια δεν είχε συνεχή παρουσία στις τοπικές διοργανώσεις, όμως ακόμα και τις περιόδους που δεν συμμετείχε λόγω προβλημάτων στα πρωταθλήματα, ήταν ενεργή στο νησί με προπονήσεις. 
Έχει τμήματα παιδικού και εφηβικού και αγωνίζονται με άλλες ομάδες από τα Δωδεκάνησα
Μεγάλο πρόβλημά μας είναι το ακτοπλοϊκό και από άποψη κόστους και για την ταλαιπωρία, ειδικά όταν ο καιρός είναι άσχημος. Έχουμε πολλούς αθλητές – μαθητές και όταν ταξιδεύαμε Παρασκευή όπου και μπορούσαμε να αγωνιστούμε και να επιστρέψουμε αυθημερόν, το κόστος ήταν στα 400 ευρώ, ενώ όταν ταξιδεύαμε το Σαββατοκύριακο και υπήρχε και διανυκτέρευση, τότε το κόστος ανέβαινε στο 1.200 ευρώ. Συμπληρώστε ότι σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι το κόστος της διαιτησίας ανέρχεται στα 250 ευρώ.
Ο σκοπός της δημιουργίας της ομάδας είναι ότι τα νέα παιδιά με την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό στο νησί μας σημαίνει διέξοδος, παρέες, φιλίες, χόμπι.ΚΑΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΨΗΛΑ γιατί όχι και Α΄Εθνική.




 

Αρχαγγελοι Μιχαήλ Σύμης

Στο νησί μας, τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι ασχολούνταν με την αλιεία,γεωργία,κτηνοτροφία και είχες πολλούς ψαράδες.Οι ψαράδες στο πρόσωπο του...