Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ “ΒΟΥΤΥΡΕΝΑ”

Τα έπλαθαν στρογγυλά και λεπτά και τα άφηναν για να ξεκουραστούν όλη νύχτα, αφού πρώτα τα μετέφεραν και αυτά με τις πινακωτές στον κοντινό φούρνο.

Όταν ψήνονταν, η μυρωδιά της μαστίχας σε συνδυασμό με το αγνό βούτυρο ήταν χαρακτηριστική σε κάθε γειτονιά ειδικά κατά την πασχαλινή περίοδο.

Τα υλικά μας:
2 κιλά αλεύρι γοχ
250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
μισό κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα Χίου
το μισό κομμάτι έτοιμης νωπής μαγιάς ή ενάμισι φακελάκι ξερή
1 κούπα χλιαρό νερό
μισό κουταλάκι αλάτι
Έτοιμοι λοιπόν να τα φτιάξουμε!
Διαλύουμε την μαγιά στο νερό, σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Λιώνουμε το βούτυρο, με προσοχή να μην καεί.
Βάζουμε στη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι και τη μαστίχα κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη μαγιά και το βούτυρο κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε απαλά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι, για να έχουμε ζύμη απαλή κι εύπλαστη.
Την αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει.
Πλάθουμε τα κουλούρια και τα βάζουμε σε στρωμένο τραπεζομάντιλο ή σεντόνι πάνω στο τραπέζι, στον πάγκο της κουζίνας ή όπου αλλού μας βολεύει, για να κοιμηθούν.
Την επόμενη μέρα τα αλείφουμε ελαφρά με αυγό και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα, για 20 λεπτά.
Καλοφάγωτα!




 

Σύμη

Η Σύμη είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται περί τα 12 μίλια ΒΔ. της Ρόδο και μπορείς να επισκεφτείς το νησί της Σύμη ακτοπλοϊκώς μέσω Ρόδο(περίπου μια ώρα) ή μεσώ των τριγύρω νησιών.

Το λιμάνι του νησιού μας είναι ο Γιαλός όπου αράζουν τα πλοία και τα καράβια οποίου και τριγύρω και  αμφιθεατρικά είναι τα σπίτια του νησιού. Οι κάτοικοι του νησιού είναι γύρω στους 2.5000 και το καλοκαίρι μπορεί να φθάσουν στους 25000. Ο Γιαλός συνδέεται οδικά με το Χωριό, το Πέδι, τον Νημπορειό, την Μαραθούντα και την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη που βρίσκεται στο νοτιότερο δυτικό άκρο της νήσου.

Η Σύμη έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός για αυτό το λόγω όλα τα σπίτια έχουν την ίδια μορφή.Στη Σύμη διακρίνουμε τρεις (3) τύπους σπιτιών, το μονό ή γείσο, το ανωκάτωγο ή δίπατο και τέλος το τρίπατο. Στο μονό ή γείσο σπίτι όλοι οι χώροι του σπιτιού, σάλα (σαλόνι), υπνοδωμάτιο, μαγερειό, καθώς και οι άλλοι βοηθητικοί χώροι, βρίσκονται στο ισόγειο. Το ανωκάτωγο ή δίπατο σπίτι, διαθέτει κατώι του οποίου η κάτοψη μοιάζει με το ισόγειο των μονών σπιτιών. Η επικοινωνία του ισογείου με τον πάνω όροφο γινόταν μέσω μιας εξωτερικής πέτρινης σκάλας. Το τρίπατο σπίτι δεν ήταν τόσο διαδεδομένο όσο το ανωκάτωγο. Σε αυτόν τον τύπο σπιτιού, το ισόγειο χρησιμοποιούνταν ως μαγαζί και οι δυο πάνω όροφοι αποτελούσαν ξεχωριστές πλήρεις οικίες. Υπάρχει ένας ακόμη τύπος σπιτιού που όμως δεν τον συναντούμε στο λιμάνι. Πρόκειται για το τετράγωνο ή αρχοντεμένο σπίτι. Σε αυτόν τον τύπο, το κατώι είναι μαγαζί ή αποθήκη και στο κέντρο του ορόφου υπάρχει μεγάλη σάλα. 

 

Οι Συμιακοί θρησκεύονται βαθύτατα για αυτό και υπάρχουν πολλές εκκλησίες, εξωκκλήσια και μοναστήρια, με ξυλόγλυπτα τέμπλα, αγιογραφίες και βοτσαλωτές αυλές.Στη Σύμη δοξάζεται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Εκτός από τις Μονές Πανορμίτη και Ρουκουνιώτη, υπάρχουν 7 ακόμα μονύδρια αφιερωμένα στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, δηλαδή συνολικά 9, όσα και τα αρχαγγελικά τάγματα. 





Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Στίβος

 

 

Στο νησί μας έχουμε τον εκπρόσωπό της Σύμης στο αθλητικό κομμάτι. Ο Μιχάλης Χατζηϊωάννου είναι αθλητής του στίβου, συμμετέχει στους περισσότερους μαραθώνιους που έχουν πραγματοποιηθεί και πάντα φοράει ένα καπέλο με τη Σύμη και στην φανέλα του έχει πάνω τον Πανορμίτη.Στις 12 Σεπτεμβρίου πήρε μέρος στο μαραθώνιο του Βερολίνου με χρόνο 2:35:08 και υποσχέθηκε στους Συμιακούς να είναι στην τελευταία δεκάδα όπως και έγινε! Γενικότερα, είναι αφοσιωμένος στον στόχο του με σκληρή προπόνηση. Όταν ήταν 24 ετών είχε κάνει τάμα ότι εάν τερματίσει σε ένα αγώνα του που έτρεχε θα δώσει το μετάλλιο του στον ιερό ναό του Πανορμίτη και από τότε κάνει τα μετάλλια του δωρεά εκεί.

Τα στατιστικά του Μιχάλη!!!!
Επιδόσεις ανά χρονιά σε μαραθώνιο Αθήνας,Ρόδου και εξωτερικό !!!!
Αθήνα 2013: 3:26
Αθήνα 2014: 3:40
Ρόδος 2015: 3:38
Αθήνα 2015: 3:16
Ρόδος 2016: 2:59
Αθήνα 2016: 2:56
Ρόδος 2017: 2:49
Αθήνα 2017: 2:49
Ρόδος 2018: no time!!!
Άμστερνταμ 2018: 2:38
Ρόδος 2019: 2:43
Φρανκφούρτη 2019: 2:39
Βερολίνο 2021: 2:35
Αθήνα 2021: 2:35
 
Τα μετάλλια του προς το μουσείο του Πανορμίτη 


Αρχαγγελοι Μιχαήλ Σύμης

Στο νησί μας, τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι ασχολούνταν με την αλιεία,γεωργία,κτηνοτροφία και είχες πολλούς ψαράδες.Οι ψαράδες στο πρόσωπο του...